Informacyjny blog bydgoskiej Sangi

Dowiesz się jak do nas trafić, kiedy się spotykamy itp. Znajdą się tutaj również wszelkie newsy.

sobota, 10 lutego 2018

Buddyzm jako nauka o przyczynie i skutku


Serdecznie zapraszamy na czwartkowy wykład Marcina Mędrzeckiego.
Marcin jest uczniem Lamy Ole Nydhala od 1992 roku. Brał udział w organizacji dużych kursów i wydarzeń buddyjskich w Polsce i Europie. Od 2015 roku, na prośbę Lamy Ole, naucza podstaw buddyzmu Diamentowej Drogi. Zawodowo: broker inwestycyjny i konsultant w międzynarodowej agencji nieruchomości. Mieszka z rodziną w Warszawie gdzie aktywnie wspiera działalność Stupa House.

PROGRAM 15 lutego 2018 (czwartek):

17:30-18:30 praktyki indywidualne, nowe osoby również zachęcamy do wcześniejszego przyjścia do ośrodka.

18:30 wykład Marcina nt. "Buddyzm jako nauka o przyczynie i skutku".*

Adres: 20 Stycznia 1920r. 6 m. 4A, domofon 4A. 

Po wykładzie, ok. godz. 21 wybieramy się na wspólną kolację do Pierogarni Stary Młyn (dojazd od Poznańskiej oraz dojście od Wyspy Młyńskiej).

*Sugerowana składka za uczestnictwo w wykładzie – 10zł 
*W sprawie noclegu prosimy o wcześniejszy kontakt.



niedziela, 14 stycznia 2018

Wszystko, co chcecie wiedzieć zanim przyjdziecie do ośrodka

Dość często zdarza się, że chcielibyście zacząć medytować i pojawia się wiele pytań. Nie wiecie czy możecie przyjść do ośrodka, co ze sobą zabrać, od czego zacząć, czym tak na prawdę jest buddyjska medytacja i co tu się będzie w ogóle działo. Czasem piszecie, że chcielibyście przyjść ale potem coś wam wypada, zapominacie, a później stwierdzacie, że trochę głupio wyszło i w takim razie lepiej już nie przychodzić. 
Tym wpisem chcielibyśmy nieco odczarować tę sytuację. Zebraliśmy pytania, które zadajecie najczęściej. Okazuje się, że najwięcej z nich dotyczy tego, czy danego dnia będzie medytacja i czy można przyjść spontanicznie. Od razu odpowiadamy: ośrodek jest zawsze otwarty w dni medytacyjne i zawsze jesteście tu mile widziani, niezależnie od "stopnia zaawansowania". 
Oto pytania, jakie przewijają się w wiadomościach od Was:

  1. Witam, jestem zainteresowany Buddyzmem Diamentowej Drogi już od dłuższego czasu i chciałbym się dowiedzieć jak wygląda wasz ośrodek? Czy organizujecie jakieś systematyczne spotkania? 
    Odpowiedź: Spotykamy się systematycznie w wyznaczone dni medytacji. Dodatkowo organizujemy wykłady nauczycieli buddyjskich i warsztaty medytacyjne. Do ośrodka możesz przyjść w każdy dowolny dzień medytacyjny.
  2. Hej!:) czy medytacja w środę odbywa się planowo?:) przyjdę do Was pierwszy raz, więc dlatego pytam:)
    Odpowiedź: Tak, jak w każdą środę spotykamy się o 19:30.
    Jeśli medytacja ma być odwołana - informujemy o tym wcześniej. Takie sytuacje mają miejsce tylko wtedy, gdy Lama Ole jest w Polsce i wszyscy jedziemy go spotkać. :) 


  3. Witam, wybieram się jutro pierwszy raz do Waszego ośrodka na medytację, czy obowiązują jakieś zapisy?
    Odpowiedź: Nie ma żadnych zapisów.

  4. Hej! Planujecie może jakieś spotkanie dla bardzo początkujących? 🙂
    Odpowiedź: Bardzo początkujących zapraszamy w środy i piątki oraz na wykłady nauczycieli.
  5. Witam, prowadzicie kursy z medytacji, mantr ?
    Odpowiedź: Zapraszamy na wykłady nauczycieli i warsztaty medytacyjne. 
  6. Widzę, że godziny otwarcia np. dzisiaj są od 17:45 do 21:00. Czy to oznacza, że spotkanie trwa 3:15h i trzeba uczestniczyć w całości? Czy jeżeli ktoś jest w stanie wygospodarować 1 godzinę to też może uczestniczyć, czy konieczna jest obecność w całości spotkania?
    Odpowiedź: Godziny otwarcia ośrodka informują o tym, kiedy można nas zastać. Medytacja zaczyna się o podanej godzinie i trwa około pół godziny. Możesz zajrzeć na pół godziny lub na tyle czasu na ile masz ochotę. To zależy od Ciebie. 
  7. Czy trzeba się "zapowiedzieć" ? Podchodzę do tej myśli nieśmiało, ponieważ nie wiem czy wszyscy się tam znacie czy jak to wygląda 🙂?
    Odpowiedź: Jesteśmy otwarci na nowe znajomości, po prostu przyjdź.  🙂

  8. Witam. Mam pytanie odnośnie medytacji jako początkująca osoba. Czy wymagane jest jakieś przygotowanie czy mogę po prostu do Was przyjść? Jeśli tak - wystarczy przyjść w określony dzień na określoną godzinę i zadzwonić domofonem?
    Odpowiedź: Dokładnie tak - wystarczy przyjść. Domofon 4A.

  9. Jak długo trwają medytacje i ile kosztują?
    Odpowiedź: Trwają około pół godziny i są bezpłatne.
    Jeśli masz ochotę możesz przekazać dowolną darowiznę na rzecz ośrodka ale nie jest to wymagane. Wszystko zależy od Ciebie. 
     🙂
  10. Dzień dobry, od dłuższego czasu kusi mnie, żeby wprosić się na któreś z Waszych spotkań. Czy powinnam w związku z tym najpierw porozmawiać z jakąś konkretną osobą, czy wystarczy przyjść?
    Odpowiedź:  Wystarczy przyjść, ktoś z bardziej doświadczonych osób podpowie co i jak. 
Dzięki za wszystkie Wasze pytania, które pomogły nam przygotować ten post. Mamy nadzieję, że czujecie się zachęceni do wizyty w ośrodku i sprawdzenia na własnej skórze jak to wszystko wygląda i działa. Zapraszamy! :) 


czwartek, 11 stycznia 2018

Weekndowy kurs medytacyjny z Karolem Ślęczkiem




Zapraszamy na piątkowy wykład Karola Ślęczka "O wolności i szczęściu umysłu w buddyzmie" oraz sobotnie warsztaty medytacyjne. 

W programie:

⇒ 19 stycznia piątek 
godz. 18:30 - 21:00 - wykład otwarty "O wolności i szczęściu umysłu w buddyzmie" - Biblioteka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, aula na I piętrze

Śledź wydarzenie na Facebooku

⇒ 20 stycznia sobota 
warsztaty medytacyjne w ośrodku przy ul. 20 Stycznia 1920 r. 

godz. 10:30 - 11:30 wspólne śniadanie
od godz. 12:30 warsztaty medytacyjne/wspólne sesje medytacyjne -
część I
Warsztaty adresowane są do wszystkich osób, które chcą nauczyć się medytacji. Nie wymagają specjalnego przygotowania ani doświadczenia.
Bardziej doświadczonych przyjaciół zapraszamy na wspólne sesje i praktyki indywidualne.
W trakcie warsztatów będą udzielane wyjaśnienia do praktyk.

godz. 15:00 - 16:00 wspólny obiad
godz. 16:00 - 18:00 warsztaty medytacyjne/wspólne sesje medytacyjne - część II
godz. 18:00 - 19:00 wspólna kolacja
od godziny 19:00 wykład Karola Ślęczka – sesja pytania i odpowiedzi 


nie wymagamy wcześniejszej rejestracji ani zapisów, można zajrzeć spontanicznie

⇒ 21 stycznia niedziela
godz. 10:30 - 11:30 wspólne śniadanie
od godz. 12:30 praktyka indywidualna
godz. 14:00 - 15:00 wspólny obiad
godz. 18:00 wspólna medytacja XVI Karmapy


* Sugerowana składka za uczestnictwo w wykładzie - 10zł
Posiłek - 10zł
Nocleg - 20zł (prosimy o wcześniejszą rezerwację)
Dodatkowe darowizny na pokrycie kosztów organizacji kursu - bezcenne.

poniedziałek, 8 stycznia 2018

Nowy rok, nowe możliwości

Jeśli myśleliście kiedyś aby nas odwiedzić, poznać, nauczyć się medytacji albo macie w postanowieniach noworocznych stać się trochę bardziej otwartym na dobro istot - zapraszamy!

Często pytacie nas w wiadomościach czy można przyjść tak po prostu, czy coś ze sobą zabrać albo jakoś się zapowiedzieć wcześniej. Otóż zawsze jesteście mile u nas widziani, może zajrzeć spontanicznie, nie musicie niczego wiedzieć ani umieć (tylko wcisnąć właściwy guzik przy domofonie - podpowiadamy - 4A) ;) 

Medytacje odbywają się regularnie w każdy:
poniedziałek - godz. 19:00
środę - godz. 19:30
piątek - godz. 19:00
niedzielę - godz. 18:00
Ośrodek otwieramy około kwadrans szybciej.
Czasami spontanicznie spotykamy się także w weekendy i wówczas najszybciej dowiecie się o tym naszego FB: www.facebook.com/buddyzm.bydgoszcz

Najbliższe planowane wydarzenie:
Wykład Karola Ślęczka 19 - 20 stycznia - o czym informujemy w poprzednim wpisie.

Na zdjęciu zasłuchani my podczas opowieści jednego z przyjaciół, tak zwanej "dziesięciominutówki", podczas której rozmawiamy sobie o buddyzmie.